近年流行一啲關於高智商兒童或者擁有異常特技嘅天才類綜藝節目,例如America's Got Talent、《最強大腦》等等,睇到大家歎為觀止。其實古代都有唔少天才兒童,好似戰國就有個12歲嘅神童甘羅,佢年紀小小,口才同膽識就比好多大臣都叻得多,識得無本生利,幫秦國賺咗16座城池,究竟佢係點做到嘅?

甘羅係秦國名将甘茂個孫,佢完全遺傳咗甘茂嘅聰明才智,據說佢三歲就可以將《論語》、《孟子》、《莊子》倒背如流,《詩經》、《楚辭》等更加係順手拈來。主張奇貨可居嘅商人呂不韋梗唔會放過甘羅呢個神童,一早就將佢收歸門下。甘羅12歲嘅時候,燕國送咗太子去秦國做質子,秦國爲咗表示結盟嘅誠意,亦諗住派大臣張唐去燕國。點知張唐曾經同趙國結怨,而要去燕國就一定要經過趙國,所以張唐勁淆底唔想去,就連呂不韋親自上門拜訪都勸唔掂。甘羅於是自告奮勇走去勸張唐,講起當初秦相范雎殺死唔服從命令嘅大將白起嘅故事,恐嚇張唐得罪呂不韋嘅下場恐怕比白起仲慘。張唐果然知驚,乖乖出使燕國。

為咗保護張唐唔受趙國傷害,甘羅跟埋張唐去趙國,仲同趙王講,秦燕結盟係為咗打趙國,不過如果趙國肯送5座城池俾秦國,咁就唔同講法,秦國一定會同趙國結盟打返燕國轉頭。堂堂趙王居然被個𡃁仔說服,乖乖奉上5座城池俾秦國。秦國後嚟信守承諾,同燕國解除聯盟。結果趙國一舉攻打燕國,贏咗30座城池返嚟,仲送咗其中11座俾秦國。結果,秦國不費一兵一卒,靠住甘羅把口就剩賺咗16座城池,可謂係無本生利,甘羅亦都因此拜為上卿,名揚後世。

圖為《宰相小甘羅》劇照,原圖嚟自網絡。