遊走大灣區
最新熱點

【時裝界圖書館 踢走時尚廢物】

謝師宴戰衣、出席婚禮嘅晚裝、生日派對嘅裙,相信唔少女生衣櫃都會堆滿一啲剩係著過一兩次嘅裙。過多兩、三...

圈生活 14小時前

《網中人》Do姐發哥激吻 女主角原本係繆騫人?

前排《Do姐有問題》講開Do姐鄭裕玲同發哥周潤發以前拍嗰套《網中人》入面嘅接吻戲錫咗好耐,時間仲長過另一套經典劇《男親女愛》添,今次不如就講吓呢套劇喇。 《網中人》係响40年前嘅10月首播,全劇80集。呢套劇當...

歌影視話當年 1天前

中環長命斜歷史 同囚犯命運有關?

阿史屋企附近有一條又長又斜嘅斜路,次次都行到索曬氣,啲親戚都會叫佢做「長命斜」,但原來「長命斜」呢個名都有段故㗎喎,阿史今次就介紹吓喇!其實以前好多人都會叫中環嘅奧卑利街做「長命斜」,原因唔係因為佢特...

區區有故講 2天前

【亞洲電競冠軍攞獎無數 最奀得枝筆?最勁有28萬?】

上集講咗呢嗰讀中醫嘅電競選手Aaron嘅電競秘笈,相信大家都唔夠喉,想知多啲電競界嘅嘢。今集等Aaron分享吓佢參加比賽嘅經歷,究竟邊場比賽令佢最難忘?佢又贏過咩奬品呢? 快啲睇埋呢集喇!

圈短片 2天前

中秋節食月餅之咪用「老餅」話人?

今日係中秋節,先祝各位中秋節快樂!講到中秋,又點可以少咗應節食品——月餅呢?某月餅牌子之前有個廣告都幾...

區區有故講 4天前

【整紅棗月餅勁考功夫 要逐粒去椗去核?】

一年容易又中秋,講起中秋節,梗喺要食返個月餅先夠意頭,但年年都喺食雙黃蓮蓉、冰皮月餅,真係食到有啲悶。想問有無更多新口味?梗喺有喇!用紅棗做餡嘅月餅大家又試過未?背後整月餅工序仲勁繁複添!大家不妨歎住...

圈短片 4天前

張國榮63歲冥壽 生前樂於提點後輩

今日係「哥哥」張國榮63歲冥壽,咁啱阿史前幾日寫張曼玉嘅時候,亦都翻睇電影《緣份》同主題曲嘅MV。電影入面除咗有張曼玉,仲有張國榮同梅艷芳呢兩位已故巨星,真係令人唏噓。除咗音樂同電影,張國榮嘅性情亦都為人...

中外傳奇 4天前

香港迪士尼開幕 豪派成萬張飛?

不經不覺,香港迪士尼樂園已經開業14年,喺2005年嘅今日,香港迪士尼樂園舉行開幕典禮,時任國家副主席曾慶紅、特首曾蔭權亦都有出席,慶祝中國第一座迪士尼樂園面世。喺開幕前一日,香港迪士尼透過贊助商、員工家屬...

當年今日 4天前

【大學生唔識電視遊戲 未見過「大牛龜」電視?】

當大部分人都追逐最新款嘅電子遊戲時,佢就反其道而行,中意啲好舊嘅遊戲,仲要愈舊愈好。佢喺邊個?佢就喺...

圈短片 6天前

土瓜灣馬頭角道 係馬頭定碼頭?

前兩日秘書妹妹行過土瓜灣嘅牛棚藝術村,之後問阿史條藝術村所在嘅馬頭角道,命名係同邊隻馬有關?阿史搲爆頭,查一查資料,先發現馬頭角道同附近馬頭涌道,都係以「馬頭」嚟命名,不過兩條街道都同馬頭無關係嘅,反...

區區有故講 6天前

【逾五成人唔鍾意收月餅 全港舊年丟193萬個】

就嚟到中秋喇,每逢中秋,唔少人都會買定月餅送俾親友,但原嚟有調查訪問發現,有成55%嘅受訪者係唔鍾意收月餅㗎!而有環保團體更發現,上年被丟棄嘅月餅多過前年成倍! 綠色力量舊年喺尖沙咀、荃灣、中環做過街頭訪...

圈生活 6天前

港姐亞軍兼最上鏡小姐:張曼玉李美鳳

尋晚係2019年香港小姐競選決賽,黃嘉雯奪得冠軍,王菲(唔係歌手呀)奪得亞軍兼奪最上鏡小姐,而季軍就係古佩玲。贏到冠軍固然開心,但贏唔到都唔使灰心,連《後生仔傾吓偈》班主持都話港姐亞軍嘅發展好過冠軍,究竟...

當年今日 1週前